חילול השם? [#9817]

ז' חשון התשפ"א

שאלה:

לכבוד הרב שליט"א,

הרב השיב לשואל ד"אין עיקר הנידון כאן חילול השם, אלא זו הנהגת ה' להבדיל בין מקדשי שמו , לבין אלו שעדיין לא זכו לכך". אני פה באמריקה. האם כן הדבר פה?

בין פורים לפסח גברה המחלה פה ואז נחה. הממשלה רצה שעדיין שנשמור על חוקי הבריאות. בהרבה שכונות שמרו, אבל בדרך כלל בשכונות החרדיות, לא. זה כמעט חדש וחצי שהתחיל המחלה להתגבר - בשכונות החרדיות. חברה ההצלה שלח מכתב דחוף לציבור ואמרו שכבר יש סימנים שמגיפה חזרה לשכונותינו ואם ניזהר כראוי, נוכל בעזה"י להפסיק אותה.לא שמעו להם. לאחר כמה שבועות שלחו חברה הצלה עוד מכתב ואמרו שכבר כמה מאנ"ש חולים וצריך זהירות. לא שמעו להם. בחול המועד סוכות שלחו מועצת גדולי התורה דאמריקה מכתב דחוף לציבור שצריך להיזהר בעניני הבריאות שהנהגת אנ"ש כבר גרם הרבה שנאת ישראל, איבה וחילול השם. וגם שהנהגה זו גרם לכמה וכמה חולי ישראל ר"ל. כמעט ולא שמעו. קצת התחילו קצת ליזהר כשנכנס בדבר הממשלה ונעשה הענין ליסוד החדשות בכל ארצות הברית ר"ל. קצת יותר התחילו ליזהר כשקנסו אותם קנסות גדולות וסגרו כמה ישיבות וב"מ. עדיין יש הרבה מאנ"ש שמזלזליו בכל הענין.

האם גם פה באמריקה זו הנהגת ה'? אמת שבזה יובן העוורון הגדול שנפל על הרבה מאנ"ש, אבל האם באמת כן הדבר פה בחו"ל? אם כן, האם אין לאנשים אלו בחירה? לא יענשו על החילול ה? על השנאת ישראל שגרמו ושיכול לגרום היזק רב לאנ"ש? על זה שגרמו לאנ"ש מחמת המחלה ליפול למשכב קרוב למיתה? האם הנהגת השם זו 'הנסתרת פוטר' אותנו גם לגרום מחלה לאנ"ש או רק  לגבי חילול השם ואיבה?

הנהגות אלו לזלזל בחוקי הבריאות אנו רואים רק בשכונות החרדיות היותר גדולות כמו בברוקלין ומאנסי ולעיקווד וכו', משא"כ בשכונות החרדיות האחרות שיש להם ציבור חשוב, אבל אינם ממש כשכונה בפני עצמם, אינו כן כלל, כמו שיקאגו, דיטרויט וכו' וכו', אלא שם הם שומרים על כל כללי הבריאות. לכאורה החילוק הוא שבניו יורק והסביבה לא מרגישים שאנו עדיין בגלות, משא"כ בשאר מקומות באמריקה זוכרים עדיין  שבגלות אנחנו. ולכאורה יסכים הרב שאם ציבור יהודים לא מרגישים שהם בגלות, עומדים הם בסכנה גדולה.

האם יתכן לומר שבחו"ל, זו הנהגת ה' להבדיל בינינו לבין האומות? הלא נראה שהיפוך הוא פה. הרבה מהבעיות עם חרדים שמזלזלים בבריאות קשורות בזה שהרבה מאנ"ש אוהבים נשיא המדינה טרמפ מאוד. (זה קרוב ר"ל לע"ז - אם סוברים שהוא היותר טוב ליהודים צריך באמת לבחור בו בבחירות, אבל להעריך אדם כזה כמורה דרך בהנהגה, זה כמובן לא דבר טוב, הצריך תיקון אצלינו) וטרמפ עושה עסק גדול להקטין המחלה ולומר שאין באמת מחלה. ואם כן, אין יתכן לומר שיש פה הנהגה להבדיל בינינו לבין האמריקאים, הלא עצם ההנהגה מיוסדת באהבה עזה והערכה לנשיא המדינה שהוא היפוך ההתבדלות מהם?

באחת השכונות החרדיות בברוקלין עשו הפגנה נגד חוקי הבריאות ועשו ממש כמו אצל השחורים. שרפו דברים, סגרו רחובות, ושני מאנ"ש שרצו למחות בידם - הכו אותם ה'מוחים' באכזריות. אחת מהם אבד הכרה לזמן מה. וכל זה ממש בפני הגוים שרואים בעיר ניו יורק שרק בשכונות חרדיות גברה המחלה ושדוקא באותן שכונות לא נזהרים. לא הבנתי, מי אמר להם שהתגרות באומות אסורה רק אם זה חיל ישראלי הלוחם עם ערבי, האם זה לא התגרות באומות אם יהודי בזקן ופיאות בברוקלין צועק על ממשלת ניו יורק ומורד בהם ובשכנויו הנכרים?

אמר אחד משכונות אלו לאברך חשוב, "אתה הרי הוי חיצוני וממילא אתה רואה חילול השם, אנו פנימיים ורואים את זה אחרת". זה נשמע קצת כמו מש"כ הרב שיש הנהגה נסתרת. אבל רחוק קצת מן השכל לקבל דכל הני משם שהם בדעה זו, שהרבה מהם גרים בלי עין הרע בבתים גדולים ומפוארים ומביטים מפעם לפעם בספר קודש, הם יותר פנימיים מאברך עני חשוב זה.

בשמחת תורה רקדו הרבה בהקפות גדולות, ולפני כמה ימים רצה חסידות אחת לסדר חתונה בברוקלין , במרכז המגיפה, בהשתתפות 10 אלף אנשים! אולי יש ענין מסירות נפש שלא לסגור ישיבה או בה"מ, אבל מסירות נפש שלא ללבוש מסכה, לרקוד בש"ת דוקא במאות, וחתונה דוקא באלפים, גם אלו הם יהרג ואל יעבור?אתמהה.

מי יתן והי' לנו הגרעק"א ז"ל שפעל והשפיע כל כך להפסיק ה'חולי רע' בזמנו עד שאף הממשלה שלח לו מכתב תודה (באגרות סופרים כ"ט ופסקים ותקנות הרעק"א  דף ע', ומובאים בח' הגרעק"א החדש נדרים ל"ט כידוע).

אולי העוורון הגדול שאנו רואים פה הוא באמת מחמת מש"כ הרב, שזה הנהגה נסתרת.

הארכתי מתוך הצער, ועיקר שאלתי היא לביאור דברי הרב בהאי ענינא לגבי א"י ובפרט לגבי חו"ל.

בכבוד רב ובבקשת מחילה על הטירדא,

תשובה:

א. השאלה שנשאלה באופן שנוהגים כדין, אלא שמפני סולם הערכים של בלתי שומרי המצוות, יוצר חילול השם. ולכך התשובה לא נכנסה לדיון אם נוהגים כדין.

ב. סוגיא זו רחבה ועדינה, ונשתדל להסבירה בקצרה.

כל דבר בבריאה מורכב מחלקים, תערובת, ובפרט בדור דידן שכח השולט בו ערב רב. כלומר, לא רק נפשות "ערב רב" שולטים, אלא "כל דבר מעורב בערב רב", והבן מאוד. ולכך אף סוגיא זו מעורבת תערובת רבה.

נגיף זה שצורתו כתר, כתר דקליפה, זה לעומת זה. בקדושה אנו מצפים למדרגת "ויתנו לך כתר מלוכה", מלכות ה' ובית דוד, משיח, שזהו "מכה בפטיש" של כל ימות עולם. לעומתו כתר דקליפה, "מכה בפטיש" של הטומאה, נ' שערי טומאה. ולכך שורש יניקת הנגיף היא גזירת שמד, והבן מאוד. זאת מלבד כך, ש"בחלק" מן המדינות, חלק מן השליטים או הפקידים וכדו', משתמשים בנגיף זה כמלחמת שמד על היהדות.

מעתה יש להבין, נגיף זה משבש סדרי עולם בתחומים רבים מאוד. וחלק משיבוש זה, משבש את סדרי אורח החיים הנהוג אצל בני ישראל.

בראש ובראשונה גורם "ביטול תורה דרבים". וכבר הביאו את דברי המשך חכמה בסוף פרשת תרומה, שס"ל שת"ת דרבים דוחה פיקוח נפש, ומוכיח זאת מיהושע ועוד, עיי"ש. ובאמת יש לדון רבות בדבריו. ועל סמך זה פסקו חלק מהפוסקים כן למעשה, שביטול תורה דרבים דוחה פיקוח נפש אף אם אינו גזירת שמד.

יתר על כן. יש להבין שכל מקרה לגופו של יציאה לתלמוד תורה או תפלה וכדו', באופן שאין ידוע נגיף, אינו מוגדר פיקוח נפש "בפרטות לכל מקרה". אולם בכללות גורם למיתה וחולים רח"ל. אולם רק במבט כללי, ולא במבט פרטי. ולכך בגדרי דין אין דנים במבט כללי אלא במבט פרטי, ולפיכך על כל מקרה בפרטות ברוב המקרים אין זה גדר של פיקוח נפש.

אלא שכיוון שבאופן כללי גורם למיתה וחולי רב, נצרך תקנת בי"ד, תקנת הדור, כפי שהיה בכל הדורות. וכמו שאומרים בשם החזו"א, שאם היה בי"ד הגדול היו אוסרים נהיגה ברכב, אף שכל נסיעה פרטית אינה גדר של איסור, מ"מ באופן הכולל גורם למיתה וחולי רב. והבן היטב הגדרה זו.

ומצד כך יש להתבונן ולהבין, שמחד הנגיף גורם מיתה וחולי רב, פעמים חזק מאוד ותולדותיו קשות, ופעמים רבות חולי קל.

ומאידך, אילו באנו לסגור הת"ת, ישיבות, ביהמ"ד, וכו', כפי שנעשה, דבר זה גורם לזעזוע עמוק מאוד, שגרם בפועל ל"אלפים" שעזבו את הדת, ולרבים שנחלש רוחניותם, ורבים רבים נכנסו לשימוש במדיה, ועוד ועוד אופנים של דרדור רוחני. וזאת מלבד בעיות נפשיות, חינוכיות, בריאותיות, כלכליות, שלום בית, ועוד ועוד.

ולכך נצרך שיקול דעת רחב מאוד מאוד, שיקול של "עיני העדה".

כל זאת נעשה בהשגחת השי"ת עלינו, שמצב זה יוצר בלבול רב, תערובת רבה, כל קהל ועדה פונה להיכן שפונה, ועי"ז נעשה חילול השם רב שיוצר מחיצה רחבה בין שומרי תורה ומצוות לאלו שעדיין אינם שומרים.

ומכיוון שכח הנ"ל הוא תערובת, לכך מחד יוצר הבדלה בין שומרי תורה לאלו שעדיין לא שומרים, אולם מאידך יוצר גם קירבה לאלו שמותחים ביקורת על הציבור התורני מחמת הנהגתו ומשתפים עצמם עם אלו שאינם שומרים, עד כדי הלשנה וכדו'. וכן כנראה הדבר בחו"ל, שמחד יוצר הבדלה, ומאידך תערובת.