שו”ת 4 יסודות [#19137]

ג' חשון התשפ"ה

שאלה

איך זה שבדורות הקודמים הכירו יותר את נפשם, מבלי שילמדו את הדברים בצורה מפורשת?

תשובה

גם בדורות הקודמים השייכות לא הייתה מובהקת מאליה, למי שלא למד. זה נכון שכיון שאנחנו חיים בדור שכולו רועש וגועש וטרדות, האדם מתרחק באופן טבעי יותר ויותר מהכרת נפשו. אבל גם בדורות הקודמים לא שממילא הייתה הכרה שלמה, רק הם היו יותר קרובים, גם מי שלא עמל, לפי טבע צורת החיים. אבל כמובן שבכל דור ודור היו יחידים שעמלו והתייגעו להכיר את נפשם.
שאלה אם לא לומדים את הנפש, זה מונע מלהגיע לאמונה?
תשובה זה לא מונע מלהגיע לאמונה, אך זה מונע מלהגיע לאמונה שלמה. האם זה מונע שלא תהיה כלל אמונה? לא. האם זה מונע מלהגיע לאמונה שלמה? כן. אם הנפש לא בריאה, האמונה לא יכולה להיקלט בנפש באופן שלם.
שאלה האם גם אצל גבר שלומד תורה, זה מונע מלהגיע לאמונה שלמה?
תשובה מי שלומד תורה לא מחוייב באמונה?! הוא לא מחוייב בתיקון המידות?! הוא צריך שיהיה לו גם אמונה, גם תלמוד תורה וגם תיקון המידות בכוחות הנפש. אדם שלא עמל לתקן את מידותיו, גם אם הוא לומד תורה, הוא לא יגיע לאמונה שלמה.
שאלה האם הכרת הנפש זה בשביל לקיים את המצוות יותר טוב?
תשובה זה גם בשביל לקיים את המצוות באופן היותר שלם. אבל לא רק בשביל זה. זה גם בשביל העולם החיצון, אבל גם בשביל העולם הפנימי לעצמו.
שאלה האם זה מצווה ללמוד על עצמנו?

תשובה כאשר האדם לומד על מנת לקיים את המצוות האחרות, זה נקרא ללמוד על מנת לעשות. וודאי שיש מצווה בעצם הלימוד. ביחס לחיוב הלימוד, יש חילוק בין איש לאשה. אצל איש, לימוד תורה הוא גם כלימוד לעצמו. מכיון שהוא מחוייב במצוות תלמוד תורה. אז זה לימוד לעצמו, ויש בו חיוב וגם מצווה. מה שאין כן אצל אשה, שהיא לא מצווה בתלמוד תורה, אלא היא לומדת על מנת לקיים את הדבר. אז הלימוד תורה שלה זה רק אמצעי שמאפשר לה להגיע לנקודת הקיום של המצווה. מעין כך, גם העניין שאנחנו עוסקים בו עכשיו. האם יש צורך ללמוד? התשובה היא בודאי שכן. אבל החלק של החיוב והמצווה מדין תלמוד תורה, אצל איש עצם הלימוד הוא גם חובה וגם מצווה. ואצל אשה אם זה מביא לידי מצוות בפועל, כמו אהבת ה' ויראת ה', זה לא חובה, אך זה ודאי מצווה, כי זה אמצעי בכדי להגיע למצווה.