החיוב לדעת כל התורה כולה – וידיעת חלקו בתורה [#19150]

י' חשון התשפ"ה

שאלה:

שאלה: מהו המושג ללמוד חלקו בתורה, הא צריך ללמוד כל הש"ס בעמילות.

תשובה:

נגדיר בלשון בהירה מאד, שלא יהיו בה אי-הבנות. כל אדם חייב לדעת כל התורה, בסך כל הגלגולים כולם צריך שילמוד את כל התורה כולה. בנוסף לזה, כל אחד יש לו חלק פרטי ששם יש לו גילוי מיוחד, בין אם הוא יודע מזה או לא.

שאלה: איך יכול לידע זאת?
תשובה: איך לידע - כמו שאמרו רבותינו, פעמים האדם לומד החלקים האחרים של תורה בגלגולים הקודמים ולכן בגלגול הזה הסיבה שהוא לא מרגיש צורך ללמוד חלקים אלו מחמת שבגלגול הקודם הוא כבר עסק בהם. אבל, עדיין זה לא השלימות.
יש נשמות שחלקם הוא לדעת בגילוי יש ידיעת כל התורה. רואים אצל חלק מגדולי ישראל בכל דורות כולם שהכח העיקרי אצלם שהיו ידעו את כל התורה כולה. אבל מצד שני גם היו גדולי ישראל שהם נשמות שעיקר חלקם לא בידיעת כל התורה כולה, אלא עיקר חיבורם לתורה היא או לבהירות של הדברי תורה או לחדושים של דברי התורה.
בודאי שלכתחילה על האדם צריך לדעת כל התורה כולה וכמ"ש בשולחן ערוך הרב שמצות תלמוד תורה הוא ידיעת כל התורה כולה, וזה מוליד הרבה נפקא מינאות בהלכה מעשה, לגבי מה קודם למה. אבל כמו שחידדו רבותנו, הקב"ה יכוון נפשות בני אדם שלפעמים שהוא ירגיש צורך ללמוד דוקא חלק זה מסוים מפני שבגלגולים הקודמים כבר למדו את החלקים האחרים. אז התשובה החיצונית הוא שכל אדם חייב ללמוד את כל התורה כולה, וכמ"ש בשולחן ערוך הרב שהוא כתב את ההלכות אלו לפי ההלכה ולא לפי הפנימיות. מצד הפנימיות, יש אבחנה שהאדם לא מרגיש צורך ללמוד חלקים מסוים מתורה מחמת שבגלגול הקודם כבר למד אותם חלקים.
אבל, אסור לכל אדם כמעט להשתמש בידיעה פנימית זה לעצמו לכתחילה. שהוא יודע את עצמו, אולי הוא לא למד חלק זה בגלגול הקודם. באופן הזה הוא יכול לעקור את כל ידיעת התורה. מה שנאמר עכשיו הוא אמיתי, אבל הוא כמעט לא למעשה לרוב בנ"א, כי לרוב בנ"א אי אפשר לדעת את זה.