96. צורת הלימוד לבלבבי ודע את – לעובד, עקרת בית, בת סמינר [#4625]

י"ב כסלו התש"פ

שאלה:

הרב ענה לאחרונה על שאלה מתלמיד ישיבה איך ללמוד את סדרת בלבבי משכן אבנה. התשובה של הרב הייתה מכוונת לתלמיד ישיבה בלבד.
האם הרב יכול להבהיר מה הגישה ללמוד את סדרת בלבבי וגם את סדרת "דע את" עבור:
א. אדם עובד.
ב. אשה עובדת.
ג. עקרת בית.
ד. נערת סמינר.
אני חושב שהרבה אנשים תוהים מה היא הדרך הטובה ביותר ללמוד את סדרת "בלבבי" ואת סדרת "דע את". תודה רבה.

תשובה:

תשובה:
צורת הלימוד כפי שהוזכר מתחלה לעבור על כל הספר לפי זמנו הפנוי של כל אחד, ולאחר מכן ללמוד בכל יום קטע קטן ולחזור עליו מתוך התבוננות והתעוררות של הרגשה פנימית דקה ושקטה, ופעמים של הרגשה של התפעלות לפי הצורך.
א. אדם עובד: ראוי שלפני לכתו לעבודתו ילמד כמה דקות באופן הנ"ל, ויכוין מחשבתו לאורך היום מדי פעם לחזור לנקודה שורשית זו, שתלוה אותו במחשבתו והרגשתו לאורך היום מידי פעם, לעצור עיסוקו ומחשבתו לחשוב כמה שניות בענין הנ"ל. גבר שמוציא את ילדיו וכדו' יעשה כמו שכתוב באות ב'. ותכלית הדבר להכנס למהלך זה ממקום שקט.
ב. אשה עובדת: אם אפשר לקום מעט מוקדם לפני שנעשה שאון בבית, לשבת במקום רגוע ושקט ולעשות כנ"ל. ומדי פעם לאורך היום לעצור ולחשוב כנ"ל.
ג. עקרת בית: לאחר שנעשה השקטה בבית לעשות כנ"ל, ואפשר לאורך היום ג' פעמים לקרוא מתוך הספר כשתי דקות. אם יכולה לעשות כן גם קודם התחלת היום מוטב. ומדי פעם לעצור ולחשוב כנ"ל, אם אפשר ראוי לעשות זאת בצורה של לשבת במקום נח, לשתות וכדו', שעסק זה יעשה מתוך השקטה ונועם.
ד. נערת סמינר: אפשר לעשות כנ"ל אות ב', אחר הצהרים, ואם אין ברירה אחר הצהרים, או לפני השינה. לאט לאט אחר שנעשה הרגל בדבר, אם אפשר להתחיל את היום כנ"ל בעסק זה. ופעם אחת ביום לעצור ולחשוב כנ"ל. לאט לאט לעצור כמה פעמים ביום כנ"ל, עד שהופך להיות יציב כמה פעמים ביום באופן טבעי.