אמונה [#13619]

י"ג אב התשפ"א

שאלה:

שלום לכבוד הרב
רציתי לשאול כמה שאלות
1. בנושא של ערבות הדדית אנשים שונים שקשורים לאותו שורש האם כל דבר שעושים משפיע אחד על השני? לדוגמה- אם אחד מהם עבר עבירה זה בהכרח ישפיע ויוריד את השני לדוגמה לעבור עבירהלהרגיש קרירות בעבודת השם?
2. איך מלמדים ילדים קטנים פרשיות מורכבות כמו לוט והבנות, אשת פוטיפר, דינה בשכם, פרשת העריות סוטה וכדו ? מאיזה גיל מלמדים ואיך?
3. לגבי חטא האדמה- קראתי ששינתה כדי שלאדם תהיה בחירה חופשית, האם יש לאדמה בחירה? עד כדי כך שתחשוב שהקב"ה לא יפעל אצל האדם בחירה חופשית בלעדיה?
4.אם הערב רב זה דעת רע מעץ הדעת? האם ניתן לומר שבכל אדם יש ערב רב שהוא נקודת הדעת רב שבתוכו? ובכל מקרה היו יוצאים איתנו ממצרים כי יצאנו לפני הזמן ואז הדעת לא מתוקנת?
5. לגבי מיעוט הירח האם התכוונה שהמקבל והנותן לא שווים התכוונה לקב"ה ועם ישראל השכינה? אם כן היא צדקה בדבריה כי הם לא שווים אז מדוע למעט אותה? איך לעתיד המקבל והנותן יהיו שווים אם הקב"ה הוא אינסוף? אשמח אם הרב יוכל לברר מה טענתה ומה הכוונה שאורה יגדל.
תודה רבה יישר כח

תשובה:

א. כל דבר משפיע על הכל! אולם משפיע יותר למי שקרוב לו יותר בשורשו.

ב. באופן כללי בלשון לא מבוררת. בכל גיל שמבין סיפורי תורה.

ג. האדם נברא מן האדמה, ושורש הבחירה מתגלה בה. זהו גילוי הבחירה בשורש, לא רק ממה שננפח בו נפיחה ממנו ית"ש אלא אף בשורשו באדמה.

ד. כן! אילו זכו הרע היה מתגלה וחלקי הטוב בלבד נכנסים לקדושה.

ה. בשורש כן. כבר אמרו שעתידים צדיקים שיקראו ע"ש בוראם (ב"ב, עה, ע"ב). ושורש י"ס שגנוזים בא"ס. אור א"ס זהו לא "הוית אמיתתו" אלא "אור א"ס". זהו סוגיות שורשיות שנתבארו בדברי רבותינו ולוקט מעט באחרונה במילון ערכים בקבלה.