הדרכות בעבודת ד’ [#17010]

כ"ח כסלו התשפ"ב

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
מזה תקופה אני לומד את מאמר הקיווי להרמח"ל אחת לשבוע, בשב"ק. ההבנה שלי את הדברים מתחדדת, ב"ה, אך לצערי אינני מרגיש שינוי פנימי כתוצאה מלימוד המאמר, גם לאחר עיסוק רב בו. להלן שאלות שהייתי שמח לתשובת הרב עליהן, בנוגע למאמר ולעבודת ד' בכלל:
1. האם על מנת לחוות שינוי יש הכרח להתחייב לעבודה משמעותית בנושא (כמו שכתב הרב בספרי בלבבי א-ב), וממילא, מי שאינו פנוי לכך, יוכל ללמוד את המאמר אך מבלי לפתח ציפייה לשינוי?
2. כאשר אברך מבקש להתחזק מתוך מאמר/ספר מסוים, או לעבוד על נושא מסוים, מהו השלב (אם בכלל) בו עליו להבין שעליו לחפש את מבוקשו במקום אחר, או לעבוד על נושא אחר, מאחר והוא לא חווה שינוי כתוצאה מלימודו/עבודתו?
3. האם יתכן מצב שהשינוי שאברך חווה הוא סמוי, והוא אינו מודע לו? חוויתי חוויה דומה, בה הפסקתי ללמוד באופן עיוני ספר מסוים, מתוך הנחה שאינני מושפע על ידו די הצורך, ומיד כשהפסקתי - חוויתי ירידה. כך הבנתי שהתרומה של הספר קיימת, אלא שהיא מצטברת וסמויה.
4. האם יש מבחן על פיו ניתן לבחון אם ישנה השפעה חיובית מספקת על האדם? אני שואל את השאלה מתוך הנחה שאם אדם שקוע בעבודה משך תקופה ארוכה, והשינוי שחווה מינימלי ביותר, עליו לשקול את המשך דרכו.
5. שאלה דומה בעניין התפילה - האם כאשר אדם מתפלל על נושא מסוים, עליו לדעת מתי עליו להפסיק? אני חושב שיש משהו מתסכל בתפילות רבות על נושא מסוים מבלי שאדם חווה שינוי, אך אולי זה גופא מה שהשם מבקש.
6. האם נכון בתפילה שאדם יתמקד בנושא תפילה אחד לאורך היום או לאורך תקופה, ולא בכמה? בעבודת ד' אנו יודעים שזו ההוראה מפני שאם אדם יעבוד בכמה אפיקים במקביל ספק אם כוחו יעמוד לו. להבדיל - לקב"ה לא חסרות ישועות. לכן שאלתי היא מה למעשה בעניין התפילה.

יישר כוח גדול לכבוד הרב שליט"א, וחנוכה שמח!

תשובה:

א. שינוי משמעותי, כן.

ב. נצרך בדיקה מעמיקה האם זהו חלקו בעבודתו לעת עתה. כי פעמים האדם עוסק בטעות בדבר שאינו שייך לחלקו עתה. וכן פעמים אופן העיסוק אינו מדויק, ולכך אינו רואה פירות בעמלו. לאחר בדיקה זו, פעמים צריך לנסות לעבור לענין אחר.

ג. כן!

ד. יש מבחן לאחר תקופה, לראות מה השינוי ב"דעה", ומה השינוי בתפיסת הלב. וכן מבחן שמפסיק לזמן מה, ורואה מה פעלה הפסקה זו.

ה. עיקר תכלית התפלה אינו התוצאה שתקובל תפלתו, אלא בנין הקשר עם הקב"ה ע"י חסר זה. ולכך כאשר אינו חש שתפלה על הדבר יוצר לו קשר יותר עם הקב"ה, יתפלל על הענין רק לפרקים, מדין תפלה על חסר לצורך השלמתו בעיקר.

ו. לאורך היום יתמקד בנושא אחד, ובכל פעם שיש צורך פרטי לאורך היום יתפלל על הצורך באותה שעה שנצרך. מלבד כך פעם אחת ביום יתפלל על כל צרכיו בפרטות.