מה לעשות? [#16937]

כ"ח כסלו התשפ"ב

שאלה:

בס''ד

שלום לכבוד הרב שליט''א
חבר ביקש ממני לשאול את הרב את השאלה הבאה, אקווה שלא אחסיר פרטים.:
לפני חמש שנים הכרתי בחור שהיה קצת מסכן ודחוי, והיה קרוב לרדת ברוחניות לאינטרנט וכו', רחמתי עליו, והתחלתי ללמוד איתו חברותא כל יום, הבעיה היא שאותו בחור פיתח בי תלותיות באופן מוגזם, והיה קונה לי מתנות, ושולח לי לבית שווארמה וכדו', ואם לדוגמא לא הרמתי לו הפלאפון מיד כשהתקשר, מיד אמר לי: אינך אוהב אותי באמת, לכן לא ענית מיד וכדו'.
וגם היה תמיד שואל אותי: מה אשתך חושבת עלי ועל הקשר שלנו וכדו', ואישתי מספרת שכשראה אותה ברחוב היה אומר לה שלום, ואח''כ היה מספר לי שראה אשתי ברחוב ואמר לה שלום.
וכל תנועה ואמירה שלי אליו, מיד היה מפרש האם אני באמת אוהב אותו אם לאו, וכשראיתי שהעניין מוגזם פחדתי להמשיך הקשר, אך מאידך הרגשתי שאני מצילו ברוחניות, אך התחלתי לקצץ בקשר וללמוד איתו לא כל יום אלא כמה פעמים בשבוע, ואז אמר לי: אינך אוהב אותי באמת וכו' וכו', ותירצתי שאין ביכולתי, ושוב חזר ואמר כנ''ל וכו' וכו', והפסקתי ללמוד איתו בכלל, והיה הולך ומספר לאנשים שבגדתי בו וכו', ואנשים היו מתקשרים אלי ואומרים לי שאני רשע וכדו', וסכסך גם במשפחתי, שהלך לגיס אחד וסיפר שאני מאוד שונא אותו הגיס, ואח''כ היה בא אלי ואומר לי שגיס פלוני מלכלך עלי וכו', ואח''כ עברתי דירה מעירו, וניתק הקשר לגמרי שלוש שנים, וכעת חזרתי שוב לעירו, ושוב התחיל להציף הכל, ולילך לאנשים בביהכנ''ס ובשכונה, והם מספרים שממש בוכה להם וכו', וניסיתי ליצור איתו קשר באופן חלש, אך הוא ממש מרגיש שאני אישתו שבגדה בו, ואינו מוכן אלא לקשר הדוק ללא להסתיר ממנו כלום וכו'.
אינני יודע אם כתבתי הכל כהוגן, עכ''פ שאלתו בפיו,
1- מה שורש הרוחני נפשי של עניין התלותיות,
2- מה העבודה למנוע תלותיות,
3- האם יש חלקי עבודה שקשורים אלי, ולא לזה שהוא תלותי, ואציין, שקרה לי בחיי לפחות תשע מקרים שאנשים פיתחו בי תלות מי יותר ומי פחות, אך לא ברמה מופלגת עד כדי כך, ואני מרגיש שאולי יש דבר שאני צריך לתקן, ולנתק כל קשר עשיתי בעל כרחי שראיתי שלא ניתן אחרת, אך חשבתי שאם ה' יצר בינינו קשר, אפשר שאכן יש קשר בנשמותינו ואסור לי לנתק הקשר על אף כל הנ''ל, האם יוכל הרב בבקשה להנחות בדרך הישר בעניין זה?
יישר כח לכבוד הרב!

תשובה:

א. פעמים חוסר בטחון עצמי. ופעמים שורש פנימי של תלות בקב"ה, ומתלבש באופן שפל.

ב. מראש להעמיד גבולות ברורים, ומאידך לבנות את נפש הנ"ל בהדרגה לבנין עצמי.

ג. כנ"ל, גבולות ברורים, וכן תחושת הענקת כח לזולתו שעי"ז בונה את עצמו. באופן כללי ליצור מהלך של בנין זולתו ולא מהלך של עזרה.