תורה שבע”פ [#19100]

כ"ו תשרי התשפ"ה

שאלה:

בשיעור התבאר ששורש התורה בתחילתה היא תורה שבע"פ בדיבורו של מקום, ולכאו' הרי ישנה מדרגה קודמת לכך במה שהתורה היתה כתובה לפני הבריאה 'אש שחורה ע"ג אש לבנה' שזה בבחינת תורה שבכתב.

תשובה:

זו שאלה יסודית מאד שדובר עליה בהרחבה במקום אחר, האם תחילת התורה היא ממציאות של כתב או שמתחיל ממציאות של על-פה, וכפשוטו בתוך הגילוי שהיה בעולם זה מתחיל ממדרגה של דבר ה' ולגבי התורה שקדמה לעולם שעליה נאמר 'איסתכל באורייתא וברא עלמא' ה'איסתכל' היה בודאי בתורה שבכתב.

אבל אם נלך שלב אחד שקדם לכן - מאיפה נעשו האותיות של התורה שבכתב? - הזכרנו כמה פעמים את דברי רבותינו - וזהו כל תורת מהר"י שרוג - שהוא מבאר שקודם כל היה כביכול נענוע של הקב"ה ומתוך אותו נענוע נעשו האותיות, ומצד ההבחנה הזו ישנה עוד דקות בהבדל שבין תורה שבכתב לתורה שבעל פה שהאותיות של תורה שבכתב הם אותיות קבועות והאותיות של תורה שבעל-פה הם אותיות מתנענעות, וא"כ, נמצא שאם הנענוע הוא זה שיוצר את האותיות זה מהשורש של תורה שבעל-פה שלמעלה מתורה שבכתב, שלאחר שהתהוו האותיות של התורה שבע"פ מכח הנענוע, הם נחקקו ב'אש שחורה ע"ג אש לבנה'.

ולפי"ז אם נסדר את הקומה מלעילא לתתא - מתחילה היתה תנועה שהיא עצמה עשתה את האותיות ומצד כך אותיות זה מלשון 'אתא' שזה התפשטות מהראשית לאחרית ומהאחרית לראשית שזה בחינת שורש אותיות שבמדרגת תושבע"פ.

- ונעשה בה מציאות של כתיבה וחקיקה שזה מדרגת תורה שבכתב.

- ובדבר ה' שהיה במעמד הר סיני זה הפך להיות תורה שבע"פ[1].

- וכאן בתוך העולם הם חזרו ונחקקו בלוחות שזה תורה שבכתב.

- ולאחר מכן התפשט לחכמים תורה שבעל-פה.

זה בתמצית חמשת המדרגות, [ושני המדרגות הראשונות לא הוזכרו בשיעור להדיא].

שאלה:

מה הם ההבחנות שמתגלים מצד שתי חלקי התורה שבעל-פה - המדרגה העליונה של התורה שבעל פה והמדרגה התחתונה שלה.

תשובה:

בוודאי שמדרגת התורה שבעל-פה העליונה היא זאת שהתגלתה מעיקרא בדבר ה' שמצד כך הוזכר לעיל דברי חז"ל 'הרוצה לנסך יין ע"ג המזבח ימלא גרונם של ת"ח יין' שזה מהשורש של המדרגה העליונה משא"כ המדרגה התחתונה בה מתגלה ה'פרו ורבו', ובהקבלה ללאה ורחל, - עיקר ה'פרו ורבו' התגלה בלאה שהרי היו לה ששה בנים ובת שזה קומה שלימה של ז"ת משא"כ אצל רחל שהיו לה שני בנים, וברור א"כ שהגילוי של ה'פרו ורבו' בפועל מתגלה יותר בלאה וע"ז אומרים חז"ל שלאה 'יצאנית היא' - שמתגלה יותר כלפי חוץ[2] משא"כ רחל היא בבחינה אשה צנועה הנמצאת ביתה בבחינת עקרת הבית.

שאלה:

מה שורש הדבר שבעולם נגלה שלומדים הרבה יותר את תורת בבל.

תשובה:

מאותו שורש שעיקר התורה של עולם הזה היא במדרגת תלמוד בבלי, ולעומת כך מצד מדרגת עולם הבא עיקר התורה היא תורת ארץ ישראל בחינת לאה, - רחל היא בבחינת תורה דמלכות שזה התלמוד בבלי ולאה היא בבחינת תלמוד ירושלמי - דין.

וכמו שעכשיו שורש הגילוי הוא רחל ולעתיד הגילוי יהיה לאה, מאותו שורש אנחנו רואים עכשיו שבאחרית הימים התרבו לומדי ה'ירושלמי' - מה שלא היה בכל הדורות כולם, והיינו משום שהתלמוד ירושלמי זה האור של אחרית הימים, האור דלעתיד של משיח בן יהודה שזה שורש תורת ארץ ישראל.

עכשיו אנחנו פוסקים כתלמוד בבלי אבל לעתיד לבוא יפסקו כתלמוד ירושלמי כשיבנה בית המקדש במהרה בימינו שיהיה חיבור בין חלקו של בנימין לחלקו של יהודה כידוע מאד.

[1] שזה השלב הראשון של 'על-פה, כתב, על-פה'.

[2] שדינה שנאמר בה 'ותצא דינה' היא יצאנית בת יצאנית משום שבלאה נאמר 'ותצא לאה לקראתו'.