607. שיטת חינוך לילדים במוסדות המותאמת לכל נפש [#5392]

י"ז כסלו התש"פ

שאלה:

ב"ה, שלום לרב.
ראשית אקדים כי אני חוזר בתשובה וידיעותי בעולם התורה מועטות מאוד, ושאלתי ובקשתי נובעות מבורות. וחוסר ידיעות ועל כך התנצלותי מראש.
כיום אני איש חינוך בת"ת, ובמהלך גילגולי נחשפתי לגישת חינוך אנתרופוספית, אך מאחר וכבר הייתי במהלך תשובה כל הרבנים איתם התייעצתי יעצו לי להתרחק מכל וכל. עם השנים נהייתי כמחנך בעולם התורני, ובצפיות (רבות) בת"ת וחיידרים למצוא מקום שעובדים בצורה עמוקה ויסודית, וחוותי קושי פנימי על הדרך בה הת"ת שראיתי מחנכים את ילדי ישראל, בהשוואה למה שראתי בחינוך האנתרופ'.
מדוע אנו החינוך הדתי כל כך לוקה בחסר (מדגיש כי יש הרבה טוב אך עדיין כ"כ רחוק)? אך כאשר מצאתי את שיעורי הרב הגיעה מעט מנוחה לנפשי, שיש שיח יותר פנימי ועמוק, ואני מנסה בקטנותי להשליך על עבודתי כמחנך, אך עדיין לא מצליח להוריד לכלים מעשיים.
ולפני שאלתי אתן דוגמאות כלליות.
מחינוך האנתרופ' - שם יש דגש על התבוננות מעשית ורוחנית על ילדים וכיצד לפעול ולהתבונן על הילד, מהו צבע הקיר בכיתה, צורת וטון הדיבור לילדים, החומר הנלמד על כל רובדיו, ובדיקה האם היא מותאמת לנפש והתפתחות הילד, איזה צליל מתאים, ויורד עוד ועוד לרזולוציות וכלים מעשים שנבנים על רובדים רוחניים. בתוכי ברור לי "שהפוך בה וכולה בה", אך תחושתי שאנו במצב עגום למדי, ובטוחני שהרב מבין על מה אני מדבר.
ולכן, שאלתי האם שייך לרב לעבור על החומרים ולשייך אותם למקורות ישראל? ואולי להדריך ולהורות מה שייך ומותר, ומה לא - חשוב לציין כי אט אט אני שומע על עוד בתי חינוך דתיים על זרמיהם השונים שמאמצים את הגישה או חלקים ממנה מבלי להבין את ההשלכות, וזאת בגלל שנמשכים אחר העומק והיופי שיש בה וגם התוצאות בשטח, הילדים שמחים ומתענגים על הלימוד והעשייה. ולכן אולי שאלתי נוגעת לקהל גדול. מעבר לעובדה שכיום יש בתי חינוך חילונים מסוג זה במאות בארץ וכל שנה נפתחים עוד ועוד. ובאם תמצא אלטרנטיבה אולי יועיל לעוד ציבורים.
מקווה שלא גורם לרב טירחה מיותרת, בתודה ובמחילה.

תשובה:

א. כל פרט ולו הקטן ביותר מושרש בתורה הקדושה שהיא חכמתו האין סופית של הבורא, ולכך כל פרט ולו הקטן ביותר וק"ו גדול יותר יש בו חשיבות נפלאה. כגון צבע, צורת דיבור ורמת הקול, אמירה רכה וקשה, ובפרט שורש הכל שהוא התאמה בפרטות לכל נפש ונפש מה שראוי לה בפרטות עד הפרט הקטן שניתן בכוחינו לדייק.
ב. אולם יש לתת את הדעת לכמה חלקים שבדבר מדוע יש קושי לעשות זאת למעשה.
א. נצרך שכל מהלך זה יעשה אך ורק לפי התורה הקדושה בלבד, ללא תערובת זרה כל שהיא בחומר הבא מבחוץ שאינו מדויק לפי נפש ישראל, כי נפש ישראל שונה במהותה מנפשות של שאר יושבי תבל. ובדרך כלל בנ"א לפי מיעוט ידיעתם מערבבים הדברים.
ב. כיון שצורה זו יותר נתפסת עתה בעולם החיצון, לכך התקרבות לכך פעמים גורמת תחושה וכן אופן מעשי של התקרבות לעולם החיצון, וק"ו התקרבות להנהגה של הערב רב המנהיגה את דורינו כמ"ש הגר"א.
ג. לצורך כך נצרך לפתוח סדרת שיעורים רחבה ללמד אישים חינוכים את מהלך הדברים לאורך לרוחב ולעומק, עד כדי צורה מעשית בפועל. וכן נצרך בירור מעמיק על כל אחד מן המשתתפים שיהא מבורר שיש לו כלים נפשיים לכך, כי רוב בנ"א אינם מתאימים לכך. ואצל חלקם הגדול מהלך זה ישבור את מה שקיים, ולא יגיע למהלך החדש המתוקן ומדויק, ומכך חששו רבותינו מאוד.